Η Θεωρία των χρωμάτων

Συστήματα Χρωμάτων

Καταρχήν, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχουν διαφορετικά συστήματα χρωμάτων ανάλογα με τον τύπο των μέσων στα οποία τα χρησιμοποιούμε. Στην περίπτωσή μας, μιλάμε για το σύστημα RYB (Red, Yellow και Blue) που χρησιμοποιείται από καλλιτέχνες που δουλεύουν με χρώματα ζωγραφικής ή καλλυντικά. Μπορεί να έχετε ακουστά το CΜY (Cyan, Magenta και Yellow) ή το CMYK (με επιπλέον το μαύρο) που χρησιμοποιείται στη γραφιστική και τις εκτυπώσεις, ή το RGB που χρησιμοποιείται στα ηλεκτρονικά μέσα όπως την τηλεόραση, τη φωτογραφία και τους υπολογιστές. Η βασική διαφορά μεταξύ των συστημάτων αυτών είναι ότι όταν χρησιμοποιούμε το RYB αναφερόμαστε στη φυσική παρουσία του χρώματος σε έναν οργανισμό ή ένα αντικείμενο, κάτι το οποίο μπορείς να αγγίξεις όπως το πρόσωπο ή ένα μήλο για παράδειγμα. Αυτό ονομάζεται «αφαιρετικό» σύστημα. Στα υπόλοιπα συστήματα τα χρώματα δημιουργούνται από κάτι που δεν μπορείς να αγγίξεις, όπως το φώς, το ουράνιο τόξο, οι αντανακλάσεις και οι ψηφιακές εικόνες στην οθόνη. Αυτά ονομάζονται «προσθετικά». Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε διαφορετική αντίληψη για τα χρώματα που δημιουργούνται από το φώς και τα «απτά» χρώματα και γι αυτό τα χρώματα στο μακιγιάζ και τα «απτά» χρώματα μπορεί να φαίνονται διαφορετικά στην κάμερα και την οθόνη από το πώς τα αντιλαμβανόμαστε με τα μάτια μας.

 

 

Ο τροχός των χρωμάτων

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το θεμελιώδες μοντέλο στο οποίο βασίζεται η ανάμειξη των χρωμάτων σε ένα «αφαιρετικό» σύστημα. Ο κύκλος των χρωμάτων που χρησιμοποιούμε μέχρι και σήμερα αναπτύχθηκε από τον Ισαάκ Νιούτον το 1666.

 

 

Ο τροχός των χρωμάτων παρουσιάζει μια λογική αλληλουχία των 12 χρωμάτων ή αποχρώσεων σε μεταξύ τους συσχετισμό ώστε να μας βοηθήσει να αποδώσουμε τη χρωματολογία με τον απλούστερο τρόπο. Ο τροχός είναι ένα εργαλείο που μας βοηθάει να κατανοήσουμε το πώς σχετίζονται τα χρώματα μεταξύ τους και πως τα αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι, κάτι το οποίο είναι θεμελιώδες στην εκτέλεση του μακιγιάζ. Ο τροχός των χρωμάτων μας δείχνει πρωταρχικά την σχέση μεταξύ των πρωτευόντων χρωμάτων και όλων των υπόλοιπων χρωμάτων και αποχρώσεων που υπάρχουν μεταξύ τους.

Ορολογία

Πρώτα ας αναλύσουμε τις πληροφορίες.
Το ΧΡΩΜΑ έχει τρία χαρακτηριστικά
ΑΠΟΧΡΩΣΗ, ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ & ΕΝΤΑΣΗ.
Η ΑΠΟΧΡΩΣΗ είναι το καθαρό χρώμα που βρίσκουμε στον κύκλο των χρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των πρωτευόντων, δευτερευόντων και τριτευόντων χρωμάτων.
Η ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ είναι η σχετική φωτεινότητα του χρώματος. (Ή αλλιώς η κλίμακα του γκρι, αλλά θα φτάσουμε και εκεί παρακάτω)
Η ΕΝΤΑΣΗ είναι το πόσο έντονο ή μουντό είναι ένα χρώμα.
Λαμβάνοντας υπ’ όψη τα παραπάνω ας αναλύσουμε λίγο πιο πολύ πως ταξινομούνται τα χρώματα και οι αποχρώσεις.

 

1. ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ χρώματα είναι αυτά που δεν μπορούν να δημιουργηθούν με την ανάμειξη άλλων χρωμάτων και στην περίπτωσή μας αυτά είναι το Κόκκινο, το Κίτρινο και το Μπλε.

2. ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ χρώματα είναι οι αποχρώσεις που δημιουργούνται κατά την ανάμειξη πρωτευόντων χρωμάτων με πλήρη κορεσμό. Αυτά είναι το Πορτοκαλί (Κόκκινο και Κίτρινο), το Βιολετί (Μπλε και Κόκκινο) και το Πράσινο (Κίτρινο και Μπλε).

3. ΤΡΙΤΕΥΟΝΤΑ χρώματα είναι που αποχρώσεις που δημιουργούνται όταν αναμειγνύουμε πρωτεύονται και δευτερεύοντα χρώματα. Αυτά είναι το Κόκκινο-Πορτοκαλί, το Κίτρινο-Πορτοκαλί, το Κίτρινο-Πράσινο, το Μπλε-Πράσινο, το Μπλε-Βιολετί και το Κόκκινο-Βιολετί.

Πρωτεύοντα, δευτερεύοντα και τριτεύοντα χρώματα απαρτίζουν τα 12 χρώματα του κύκλου των χρωμάτων.

 

 

4. ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ χρώματα είναι εκείνα που όταν αναμειχθούν αλληλοεξουδετερώνονται σχηματίζοντας έναν τόνο στην κλίμακα του γκρι. Μερικές φορές αναφέρονται και ως «αντίθετα» ή «διορθωτικά» χρώματα και βρίσκονται πάντα ακριβώς αντιδιαμετρικά απέναντι στον κύκλο των χρωμάτων.

5. ΑΝΑΛΟΓΑ χρώματα είναι μια ομάδα τριών χρωμάτων που βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο στον κύκλο και περιλαμβάνουν ένα πρωτεύον, ένα δευτερεύον και ένα τριτεύον χρώμα ή απόχρωση.